Искам да споделя с вас едно кратко клипче с Виктор Франкъл. Този бележит психолог изказва една страхотна идея. Клипчето е на английски, но в текста ще намерите преведени главните моменти от видеото. Надявам се, че ще ви хареса колкото и на мен.

Искат да направят много пари! В Европа всеки американски студент бива приеман като някой, който иска да направи много пари. Всъщност 16 % от тези студенти заявяват, че главната цел в живота им е да направят много пари. А знаете ли какво заявяват 78% от тези американски младежи? Заявяват, че за тях е най-важно да намерят цел и смисъл в своят живот.

Няма да повярвате, с посивялата ми коса и на моята възраст започнах наскоро да взимам уроци по летене. Знаете ли какво ми каза инструкторът ми по летене? Ако започваш от тук и искаш да стигнеш до тук, да речем изток, и имаш напречен вятър, ще се отклониш и ще кацнеш тук (под твоята цел). Затова ще трябва да летиш така, както пилотите наричат „като рак“. Трябва да се насочиш на север от летището, към което си тръгнал. Сякаш си тръгнал в тази посока (нагоре от целта). Ако си тръгнал над летището, което целиш, то тогава ще кацнеш на него. Но ако тръгнеш директно към него, ще кацнеш под него. Това важи и за хората, смятам аз. Ако вземем един човек какъвто е ние, го правим по-лош. Но ако сме идеалисти и надценяваме човек и го гледаме извисен високо, знаете ли какво става? Ние го поставяме в позицията на това, което наистина може да бъде. Затова трябва да бъдем идеалисти по един особен начин.

„Ако приемем човек какъвто е, го правим по-лош, но ако го приемем какъвто би трябвало да бъде, го правим способен да стане какъвто би могъл да стане.“ Това го е казал Гьоте. Сега разбирате защо в една от книгите си писах, че това трябва да е мотото на всяка психотерапевтична дейност. Ако не признавате търсенето на смисъл у младия човек, неговата нужда от смисъл, го правите по-лош, правите го глупав, правите го изнервен. Но ако предположите, че в този така на речен престъпник или малолетен хулиган или наркозависим, има искра на търсене на смисъл- нека приемем и разпознаем това. Нека го предположим и тогава ще го извикаме у него. Ще му помогнете да стане това, което би могъл да стане. Да развие своя потенциал.

Андрей Ганев е психолог и психотерапевт, работещ с иновативни методи, които освен научно подкрепени са се доказали и като високоефективни в терапевтичен план. Той има богат опит в психологическата помощ на хора с депресия, панически атаки, тревожност, фобии, натрапливи мисли. Също така и в работата като семеен психолог и детски психолог. Андрей е обучител към различни организации, както и самостоятелно е водил десетки семинари за личностно развитие и такива с терапевтична насоченост. Чест гост в различни медии той винаги има какво полезно и интересно да сподели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *