Вълната от литература и курсове за самопомощ (self-help) не е стихвала от поне две десетилетия, ако не и три, тръгвайки от САЩ и заливайки останалата част от света, стигна и до нашата родина преди не малко години. Различни именити автори (нарочно няма да споменавам имена) се превеждат, печатат и продават с пълна сила, подпомогнати от вроденото ни чувство за мистика и стремеж към „другото“.

Всичко това е чудесно, разбира се, помага на хората да излязат от кръговрата на ежедневието, дава им нови гледни точки и дори носи желана промяна. Всичката тази житейска философия, обаче, често ни кара да залитаме в една много странна за мен посока. Става дума за разбирането на просперитета. Къде от интерес, къде с изследователска цел, периодично чета във форуми истории, показващи положителния ефект от един или друг метод за постигане на успех и просперитет.

Независимо, че до голяма степен стъпват на източна философия и мироглед, дори взаимстват техники от различни учения (йога, будизъм, даоизъм…), тези западни системи за просперитет страшно много наблягат на материалния такъв, на това да имаш къща – мечта, работа, партньор, да изглеждаш като на 20 години, когато си на 65, винаги и всеки ден да се чувстваш страхотно и така нататък. Вманиачаване в постиженията, в щастието, в глазурата.

Не, че има нещо лошо в тези неща, но е важно да знаем, че източните учения, които се използват за вдъхновение на описания горе мироглед, ни учат да слагаме приоритетите си на други места, отвъд материалното. Да влагаме енергията си да станем по-развити същества, които не ламтят за басейн и мезонет, а лелеят за всеобщото благо и постигат мир със себе си и вселената не само по материален път.

Наскоро четох една история за успех, в която девойката обясняваше как след като научила как да реализира желанията си и да черпи от изобилието на Вселената, се сдобила с много успешен бизнес и толкова пари, че чак й се скъсало портмонето. Еха! Интересното е, че май искаше… още. И търсеше „перфектния любим“, търсене по принцип обречено на неуспех и носещо огорчение. „Перфектен“ може да е всеки човек, ако ние сме готови да видим перфектността в него. Всеки човек, който трепти на същата честота като нас и има сходни цели и стремежи. Ето това може да е подходящ човек, нищо, че и той изпуска газове.

И преди да решите, че според мен всички трябва да тръгнем да живеем в пещери и да се откажем от всички удобства на цивилизацията, ще ви успокоя. Нямам това предвид. Даже се радвам, когато хората „имат“ и това ги изпълва с щастие. НО тази спирала, в която искаме повече пари, повече здраве (не, че сме болни, просто искаме да е „повече“), повече младост и повече любов е меко казано подвеждаща. Защото ни вкарва в играта, в която отново пренебрегваме духовното и мъдростта на ученията, върху които стъпваме, а се стремим да имаме повече от илюзиите на света.

Това е един “капан”, в който тръгналите по пътя на себереализация да се хванат и да не стигнат до целта, а да се обградят с придобити по мистичен начин иманета, но без да е настъпила някаква особена личностна промяна. Пак се ядосваме за дреболии, пак страдаме… Но пък егото расте, казва си: „ей какъв съм магьосник, как си материализирах желаната кола“. Е и? Пак, когато неизбежно се развали тази временна вещ, „магьосникът“ страда.

Важно е човек да е успешен, най-малкото за неговото лично чувство на удовлетвореност. И все пак нека не забравяме, че истинското вълшебство започва след като преминем отвъд колата, мезонета и никога непобеляващата коса. Вълшебството започва, когато разберем, че сме тук за повече от това. Че придобивките са временни и маловажни. Че имаме право днес да не сме на 100%, мегакреативни и щастливи и това също е в реда на нещата. И тогава да си здрав на 70+ години и да водиш пълноценен живот си идват от самосебе си, без да ламтим излишно. Започваме да разбираме истинската цел на човвешкия живот.

Следва продължение … 🙂

Андрей Ганев е психолог и психотерапевт, работещ с иновативни методи, които освен научно подкрепени са се доказали и като високоефективни в терапевтичен план. Той има богат опит в психологическата помощ на хора с депресия, панически атаки, тревожност, фобии, натрапливи мисли. Също така и в работата като семеен психолог и детски психолог. Андрей е обучител към различни организации, както и самостоятелно е водил десетки семинари за личностно развитие и такива с терапевтична насоченост. Чест гост в различни медии той винаги има какво полезно и интересно да сподели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *