Какво са мисловните модели? Името им е достатъчно ясно, но въпреки това те имат по-голяма роля в живота ни, отколкото предполагаме.

Всичко, което правим и чувстваме, изхожда от нашите мисли. За да се намираме в някое емоционално състояние, то ние преди това сме имали мисли свързани с него; то не се е породило от нищото. Същото е и с действията ни – те са следствие на мисли, не задължително съзнателни, но все пак – мисли.

За науката е ясно, че мислите ни протичат под формата на електически импулси през и между невроните. Когато един импулс (една мисъл) премине през няколко хиляди неврона тя създава „невронна мрежа“. Всяка мисъл се характеризира със своя мрежа и колкото по-често я мислим, толкова по-здрава става тя. Така се формират навиците, така името на любимия човек се запечатва в паметта ни и сме способни дори на сън да го споменем. Също на този принцип запомняме и пътя до вкъщи, радваме се, когато видим приятелите си или пък недолюбваме контрольорите в градския транспорт.

Какви тогава може да са „негативните“ страни на мисловните модели? Тези „страни“ са всъщност една голяма „страна“. И тя е ригидността. Имайки едни и същи мисловни модели, попадайки в сходни ситуации, проявявайки сходни реакции и чувствайки се по сходен начин дълго време, над нас надвисва вероятността да затвърдим тези модели до такава степен, че да изпуснем контрола върху тях, да станем неспособни да ги променим или излезем от тях. Нервната ни система лесно свиква с рутината, но това ни лишава от свежестта в мислите, от креативните идеи, които можем да създадем.

За щастие мисловните модели могат да бъдат разчупени, а нервната ни система – освежена и готова за гениални идеи и оригинални решения. Това ни дава възможност да поддържаме ума си гъвкав и остър независимо колко дълго и пъстро живеем.

Андрей Ганев е психолог и психотерапевт, работещ с иновативни методи, които освен научно подкрепени са се доказали и като високоефективни в терапевтичен план. Той има богат опит в психологическата помощ на хора с депресия, панически атаки, тревожност, фобии, натрапливи мисли. Също така и в работата като семеен психолог и детски психолог. Андрей е обучител към различни организации, както и самостоятелно е водил десетки семинари за личностно развитие и такива с терапевтична насоченост. Чест гост в различни медии той винаги има какво полезно и интересно да сподели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *