Препубликувам интервю с мен от в-к „Стандарт“. Оригинала на статията можете да намерите ТУК

 

Можеш ли да излекуваш душата за месец? Да – според последователите на т. нар. краткосрочна терапия в психологията. Що е то? „Стандарт“ разговаря с Андрей Ганев, психолог и спец в кратките подходи за работа с личностния потенциал.
––––––––
В „бързата терапия“ няма дебели книги. Работи се с есенцията от различни школи – в зависимост от индивидуалните нужди на пациента, обяснява Андрей Ганев. Той и колегите му много внимават с поставянето на диагнози „на едро“. „Има хиляди диагнози, които реално погледнато са много полезни, ако си общуват двама психолози, но от гледна точка на пациента диагнозата е само едно догма, която той трябва да носи. А и хората само се плашат и объркват от сложните наименования“, е теорията на терапевта. Краткосрочната терапия се фокусира върху същността на всеки човек и открива индивидуален подход за него, тъй като практиката показва, че при петима души, диагностицирани с депресия например, винаги проблемът е различен, решението му – също.

Ключът към успеха в кратките терапии е в малките приемни – тези, които се правят стъпка по стъпка и дават шанс на психиката да се адаптира спокойно към всичко ново. „Драстичните промени почти винаги са неуспешни. Ако един човек се чувства нещастен и не харесва живота си, много терапевти биха го посъветвали да напусне работа, да смени града, да смени кръга на общуване, но ефектът от промяната ще отмине веднага щом спадне адреналинът от случващото се. Истински ефективните промени са малките, които запазват действието си по-дълго“ обяснява Андрей.

За разлика от класическите специалисти специалистите по краткосрочна терапия избягват да дълбаят в миналото. Въпросът: „Защо стана това?“, не се задава. „По-важно да е да се разбере какво можем да направим оттук нататък. В една система, която ражда проблем, не може да има и решение, а миналото е тази система, в която се е породил проблемът. В кратката терапия се работи сега и в бъдеще. Важно е клиентът да разбере, че миналото не е източник на страхове които ще го преследват цял живот“, смята терапевтът.

Нерядко родители се обръщат към специалистите в краткосрочна терапия заради децата си. „В повечето случаи проблемът изобщо не е в малчуганите“, казва Андрей и добавя, че при една примерна диагноза „агресия“ класиците биха започнали редовни сеанси с детето, да го разпитват и подлагат на множество терапии, което само би стресирало психиката му и влошило състоянието му. Според краткосрочните терапевти в такива ситуации е най-правилно да се работи със самия родител, тъй като най-често проблемът е в неговата собствена нагласа към поведението на детето. В практиката си Андрей Ганев има случай, в който за една среща с майката и една среща с детето е решен проблем, който дълго време е тормозел семейството. „Достатъчно е родителите да се опитват да са по-близки с децата си да бъдат техни приятели да споделят и да искат да им бъде споделяно. Но не е гаранция, че при всички това ще стане за 2 срещи“, уточнява Андрей.

Краткосрочните терапевти не работят с медикаменти – допускат се само в краен случай. Само при много тежки състояния, при които няма как да се установи нормален контакт, първо се работи с психиатър и след това с психотерапевт. Най-честите оплаквания, с които Андрей Ганев и колегите му успешно се борят, са фобии, проблемни взаимоотношения в семейството и на работа, тревожни разстройства, паникатаки и ниско самочувствие.

Андрей Ганев е психолог и психотерапевт, работещ с иновативни методи, които освен научно подкрепени са се доказали и като високоефективни в терапевтичен план. Той има богат опит в психологическата помощ на хора с депресия, панически атаки, тревожност, фобии, натрапливи мисли. Също така и в работата като семеен психолог и детски психолог. Андрей е обучител към различни организации, както и самостоятелно е водил десетки семинари за личностно развитие и такива с терапевтична насоченост. Чест гост в различни медии той винаги има какво полезно и интересно да сподели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *