Фокусираният към решение подход е разработен в Америка през 1980 г. от Стив де Шейзър и Инсу Ким Берг. След като прекарват много години визучаване на „проблемно поведение“ и в опити да го променят, те преминали към изучаване на „поведение на решението“ и как да го предизвикват. Две прости идеи лежат в основата на фокусираният към решение подход.

Никой не е съвършен. Няма как да правим всичко перфектно. Това се отнася и за нашите проблеми. Ако не можем да „правим“ проблема си перфектно във всеки един момент, би трябвало да има време, в което гo правим „не чак толкова добре“. Това време де Шейзер и Бергнаричат „изключения“. Каквото и да прави по различно човек по време на тези „изключения“, то би било основата на едно потенциално решение. От тук следва, че част от задачата на практикуващия фокусиран към решение подход е да открие какво е това, което клиента вече прави и което може да допринесе за решение на проблема му.

Втората идея е, че когато знаеш къде искаш да стигнеш, стигането там става много по-вероятно.Една от често срещаните последици при наличието на сериозен проблем е, че той замъглява виждането ни за бъдещето. Ние знаем, че не искаме проблема, но сме загубили от поглед това, което всъщност искаме. Практикуващите фокусиран към решение подход задават много въпроси за това, което животът би могъл да е, ако проблемът е решен. Докато отговорите на тези въпроси постепенно се разгръщат, практикуващият и клиентът започват да изграждат картина, даваща им идея накъде трябва да се насочат. Колкото по-ясна става тази картина, толкова е по-голяма вероятността тя да започне да се случва.

Тези две идеи заедно съставляват фокусирана към решение кратка терапия, изследването на която показва, че е ефективна при 65-83% от случаите, в средно 4-5 сесии.

Андрей Ганев е психолог и психотерапевт, работещ с иновативни методи, които освен научно подкрепени са се доказали и като високоефективни в терапевтичен план. Той има богат опит в психологическата помощ на хора с депресия, панически атаки, тревожност, фобии, натрапливи мисли. Също така и в работата като семеен психолог и детски психолог. Андрей е обучител към различни организации, както и самостоятелно е водил десетки семинари за личностно развитие и такива с терапевтична насоченост. Чест гост в различни медии той винаги има какво полезно и интересно да сподели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *