Механизмът „борба или бягство“ е физиологичен отговор на остър, внезапен стрес. В по-древни времена при човека той се е характеризирал с физическа агресия срещу противник или бягаство от хищник. В модерни времена е все по-малко вероятно да срещнем хищник или враждуващо племе в центъра на града, стресогенните фактори са се променили, а от там и реакциите ни. Вместо във физическа агресия, „борбата“ се изразява в гняв, спорове, сарказъм, а „бягството“ може да се изрази чрез социално отдръпване, депресия или някакъв вид зависимост. Подложен на постоянен стрес, а от там и на постоянно включване на този механзъм, даден организъм е застрашен от отслабваща имунна система. Не е случайно, че много стресираните хора са често болнави и то от болести, които в нормално състояние имунната система е способна да потиска, херпесът на устните излязъл след поредния скандал в офиса е най-малкият пример за това.

Този физиологичен механизъм е бил много важен за нас във времената, когато не сме били господстващ вид на планетата и още е важен в животозастрашаващи ситуации. Но модерните „хищници“ не са дебнещи в храстите мечки и вълци, а ежедневните проблеми, с които всички се сблъскваме и които ни изнервят или казано по-модерно – „стресират“. Ние, като Homo Sapiens притежаваме най-развитите на планетата (делфините няма да ги закачаме) когнитивни функции. Нека ги използваме тогава. Природата ни е е снабдила с чудесни инструменти да оцеляваме, но не е необходимо да се ограничаваме до най-първичните (какъвто е случая с „борба“ или „бягство“). Когато ситуацията позволява, може да прибегнем до висшите си функции – мислене, креативност и да подходим към „модерните хищници“ по по-конструктивен начин.

Хората имат тенденцията да персонифицират нещата- дават имена на колите, компютрите и колелетата си, приписват човешки качества на животните и природните явления. Също така са склонни да гледат на проблемите си като на външен фактор, който може да бъде преборен, сякаш те са наистина хищник или враг. Нека не променяме тази невероятно човешка способност – персонофицирането – а да я надградим. Какво се случва, ако някой човек се опита да ви нападне, бутне, предреди на опашка? Протестирате, удряте го и вие, обаждате се на полицията или ако сте дете казвате на някой възрастен. Имате ответна реакция.

Нека сега погледнем от позицията на един проблем. Той си живее (живее си с вас, щом вие го възприемате като такъв) и си върши работата, това за което е създаден – саботира връзките ви, насъсква шефа срещу вас, изсипва парите ви в канала, докато не гледате. Върши си работата съвестно и смята, че прави добро, защото е бил назначен да извършва тази дейност от… вас! И какво се случва в света му, когато се опитате да се отървете от него? Бива нападнат, опитват с да го изхвърлят от дома му и да го обявят за престъпник. Следователно той реагира така, както бихте реагирали вие в подобна ситуация – започва да се бие, да противодейства или казано с други думи „империята отвръща на удара“. И така се получават дългите години опити да се преодолее даден проблем без резултат. Не стига, че се хабите за да се биете, но го и правите срещу себе си, тъй като проблема е ваш по начало. Патова ситуация. Това беше пример за „борба“.<.p>

„Бягство“ би изглеждало като типичното примирение със ситуацията в която се самоетикетирате като „човек неспособен да обича или бъде обичан“, „карък в работата“ или „беден“.

Това е. Борба или бягство.

Андрей Ганев е психолог и психотерапевт, работещ с иновативни методи, които освен научно подкрепени са се доказали и като високоефективни в терапевтичен план. Той има богат опит в психологическата помощ на хора с депресия, панически атаки, тревожност, фобии, натрапливи мисли. Също така и в работата като семеен психолог и детски психолог. Андрей е обучител към различни организации, както и самостоятелно е водил десетки семинари за личностно развитие и такива с терапевтична насоченост. Чест гост в различни медии той винаги има какво полезно и интересно да сподели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *